Leuk openluchtmuseum, met ook figuranten die die actief bezig zijn met het vroegere leven.
We zijn met de boot vanuit Medemblik naar het Zuiderzeemuseum gegaan. Na bezoek van het museum vaart er elke 20 minuten een boot naar Enkhuizen
Gaaf museum. Erg groot, veel te zien en te doen. Op sommige plekken was het heel druk, op andere plekken juist super rustig. We hebben een aardrijkskundeles gevolgd in het schooltje en een heel leuk gesprek gehad met een echtpaar op Urk uit 1903. Jammer dat er vrij veel huisjes op elkaar lijken en dat het Urker echtpaar de enige ‘oorspronkelijk bewoners’ waren die we tegenkwamen. Dat geeft namelijk enorme meerwaarde aan het bezoek! Er is verder voldoende horeca, veel rustplekjes en het wandelt fijn.
Een leuk museum waarin je in een aantal uren een goed idee krijgt van het leven en werken aan de vroegere Zuiderzee. Het binnen museum geeft in de vorm van filmbeelden en schilderijen een goed inzicht in het harde leven aan de Zuiderzee van weleer. Er wordt op afzonderlijke dorpjes ingezoomd zoals Enkhuizen, Volendam, Urk enz.
Het buitenmuseum is gelegen op een paar minuten lopen van het binnenmuseum. Het geeft in de vorm van (nagemaakte?) of authentieke woningen een beeld van een vissersdorp vóór de aanleg van de Afsluitdijk. Leuk om te beleven zeker ook voor kinderen.
Als 'kers op de taart' kun je met de gratis veerpont mee die je afzet bij het NS station van Enkhuizen.
Trek voor beide musea wel een uur of vier uit. Aanrader!
Interessante tentoonstelling in het Binnenmuseum bekeken: "Kunstenaarsdorpen". Volendam, Katwijk, Urk, Domburg. Alle geliefde plekken voor binnen, en buitenlandse kunstschilders. Mooie werken worden getoond van bekende (bv JanToorop, Jacoba van Heemskerk) en minder bekende kunstschilders (bv Karl Raupp, Julius Melchers). Ook veel ansichtkaarten rond 1900 met afbeeldingen in foto die terug zijn te zien in de schilderijen .. leuk gedaan. De moeite waard.
Vandaag de tentoonstelling over Kunstenaarsdorpen bezocht samen met André Groeneveld, de conservator van het museum die de tentoonstelling heeft gerealiseerd. Groot aantal bijzondere werken uit heel Europa, tentoongesteld in een zeer goed doordachte opstelling. Zeer de moeite waard!!! Nog te zien tot 23 april 2023.
Leuk en bijzonder museum, vind wel dat de bewegwizering in het musem alsmede de info betreffende de objecten niet helemaal optimaal waren,of ik heb niet goed gekeken dat kan ook.
Ik heb er wel veel plezier aan beleeft.
Wijnand van den Hoven
Tilburg