Toen ik enige tijd geleden met mijn dochter naar Zout & Citroen was geweest, heb ik mijn vrouw moeten beloven ook met haar een keertje te gaan. Via Nespresso / Diningcity kregen we een mooi aanbod, dus besloten we dat het er maar eens van...moest komen.
Zout & Citroen zit in een voormalig koetshuis (vroeger heeft er ook nog een restaurant met die naam in gezeten) en is van binnen mooi & charmant ingericht. We worden correct ontvangen en mogen kiezen of we plaats nemen in de serre of de tuin. Gezien de wind kiezen we voor de serre met uitzicht op de mooie tuin waar we diverse vogels & konijnen zien.
Bij de amuses, hier mooi “arrivee hapjes” genoemd nemen we een lekker glaasje Champagne en wel de Frerejean Frères Brut Premier Cru. De huis-champagne. Lekker fris, droog & wit fruit en een lekkere begeleiding bij de amuses. Wel is het glas een tikje zuinig ingeschonken.
De amuses mogen er ook zijn. Zowel in visueel opzicht, als qua smaken. We krijgen:
• Paling tapioca met unagi dip, wilde rijst, lente ui & kleine garnalen. Echt een smaakexplosie, lekker verschillende texturen.
• Bonbon van eendenlever, mirabel pruim gember & honing, uitgevoerd als een soort petit four. Ook prima op smaak.
• Tempura sugarsnap met yoghurtdip en daslook. De enige deels warme amuse. Ook lekker.
• Cremeux van doperwt en munt. Dubbel gedopte doperwt, couscous, tomaat & saffraan. Op zich lekker, maar omdat er geen volgorde was aangegeven aten we deze als laatste en na de vorige smaak explosies viel deze dus een beetje weg.
Vervolgens kregen we los ook nog een chawanmushi (hartige Japanse eiercustard) met mango, ras el hanout en zoetzure knolselderij. Naast het feit dat dit ook weer een plaatje was, was het ook een verrassende smaakcombinatie die erg goed werkte. Hartig, zoet & fris.
Het diningcity menu (5-gangen) besloten we uit te breiden met een 2-tal extra gangen. Ook koos mijn tafelgenote voor een bijpassend wijnarrangement (waar ik van mee genipt heb). We kregen de volgende gangen voorgeschoteld:
• Koolrabi – knolselder – cassis. We kregen van te voren natuurlijk al de begeleidende wijn. Dit was een La Grange Daniel Roussanne 2020 van Domaine Alary. Een zachte frisse wijn welke inderdaad prima past bij de wat subtielere smaken van het gerecht. Geen smaakexplosie, maar finesse. Visueel een klein tuintje op je bord. Echt een plaatje.
• Steak tartaar – crème fraiche – merg. Hier overheen lag een schaafsel van gepekeld eigeel. Dit gerecht heb ik hier al een paar keer eerder op en het is terecht dat deze weer/nog op het menu staat. Deze keer kregen we de optie om er Tresor kaviaar (van de Siberische steur) bij te nemen. Hier wel een smaakexplosie, welke begeleid wordt met een El Muelle 2021 van Luis Pérez uit Andalusië. Lekker fris en fruitig. Past prima bij het gerecht.
• Rode mul – artisjok – jus a la Becasse. Wederom een schitterend opgemaakt bord (hier heeft Zout & Citroen echt stappen gemaakt) en een zalig op smaak gebracht gerecht. De vis was perfect bereid. En de saus (o.a. op basis van de kop & graat van de mul) was echt geweldig! De wijn was een Chardonnay van Atelier Dubongout -> Le Patapouf 2020. Robuust, romig & vet. Paste mooi bij het visje.
• Langoustine – Holsteiner – Pommes Praque. De langoustine was gegaard in boter en lekker zoetig, wat weer meer dan prima combineerde met de hartige Holsteiner dubbeldoel koe dry-aged beef. De wijn die we er bij kregen was een Blauer Spätburgunder van Weingut Seeger. Licht rokerig en veel rood fruit. Prima combi.
• Foie Tsukemen -> Eendenlever, tsukemen (soort ramen), enoki, kombu & Gillardau oester. Dit gerecht hebben we extra laten komen en is de signature dish van chef Bram Helleman. Ook hier is mooi de ontwikkeling in opmaak te zien in vergelijking met 2 jaar geleden. De foie is bereid in het waterbad en vervolgens met de koksbrander geschroeid. Erg, erg lekker. De erbij geserveerde Dorado Pozaldez van Carrasviñas viel uitstekend in de smaak bij mijn tafelgenote. Mij kon hij wat minder bekoren, maar dat kan dan ook prima aan mij liggen.
• Snoekbaars – cantharel – tuinboon – bospeen – Hollandaise. Een wat simpeler opgemaakt gerecht en het laat je smaakpapillen ook niet perse alle hoeken van de tong zien. Meer een soort comfortabel rustpunt in het menu. De vanille tint welke aan de wortel is meegegeven is erg lekker. De cantharel zorgt voor een lekker hartig smaakje. De hoeveelheid is vis is zeer ruim te noemen. De Hongaarse Szekszárd Kékfrankos 2018 van Heimann & Fiai sloot uitstekend aan.
• Braam – vlierbloesem – verveine. Toen was het tijd voor het dessert. Diverse bereidingen van braam met vlierbloesem. Een waardige afsluiter. Lekker zoet, maar toch fris. En ondanks het feit dat we al 6 gangen ophadden, had dit dessert van mij toch iets groter mogen zijn. Echt superlekker. De wijn was een Riesling van Clemens Busch en wel de Marienburg Kabinett 2020. Een wijn met een perfecte zoet/zuur combinatie welke prima samen ging met het dessert, maar ook in zijn eentje ’s avond prima bij zonsonderang het meer dan prima zou doen. Van mijn vrouw moet deze op het “zelf-maar-even-kopen-lijstje”.
Hierna nog lekker aan de koffie met friandises gegaan en zo hebben we een 4 uur durende, zeer plezierige, lunch afgesloten. Complimenten aan de witte brigade. We hebben zowel verrassende, maar zeer plezierige smaakcombinaties voorbij zien komen. Ook wil ik nog even het brood benoemen: Een geweldige korst en geserveerde met een mouse van beurre noisette en een paté van kippenlever en een gelei van rode port. Het beste brood met smeersels welke ik ooit in een restaurant voorbij heb zien komen. Als we geen 7 gangen hadden genomen, hadden we het tot de laatste kruimel opgegeten.
De bediening was een beetje wisselend. We hebben hoofdzakelijk 2 mensen aan onze tafel gehad. Eentje was echt top (Nog bedankt voor het uitschrijven van het menu & de wijnen!). De ander mag nog iets losser worden. Technisch prima, maar het gevoel ontbrak nog een beetjeMeer